Okategoriserade

Vinprovning i skogen vore inte dumt

Vinprovning är en rolig och lärorik aktivitet som kan utföras hemma eller skogen för att vara nära naturen med vänner eller familj.

För att göra en vinprovning behöver man veta hur man väljer rätt vin, förstår vinets karaktär, väljer rätt temperatur för servering och väljer rätt glas för vinet. Det är också viktigt att ha kunskap om hur man ordnar en vinprovning och vilka frågor som kan uppstå under provningen.

För att välja rätt vin är det viktigt att tänka på vilken typ av mat som serveras om det är en röd eller vit vinprovning och vilken druva som används. För att förstå vinets karaktär är det viktigt att känna till provningsmetodiken, såsom färg-, doft- och smakbeskrivningar. Vidare grund tips följer nedan. För att välja rätt temperatur för servering är det viktigt att känna till vilken typ av vin som serveras då olika typer av vin kräver olika temperaturer. Eftersom vi ska ha vinprovning i naturen medans vi plockar trattkantareller så tar vi med oss en kikarsikte för att kunna hitta alla svampar. Just till trattkantarellerna så kan man välja röda viner om det är rött kött. Om man i stället ska fiska i sjön så tar man vita viner. Fast nu ska vi ju ha med oss en kikarsikte för att hitta alla svampar och då är det rött vin vi ska satsa på i så fall.

Se så vacker trattkantarellen är och gömmer sig bland mossa och blåbär så visst behöver man en kikarsikte för att även hitta dem.

För att ordna en vinprovning behöver man ha 4-6 olika viner beroende på vilket av våra vinprovningar hemma man väljer, 4-6 glas per person papper och penna eller skriv digitalt, provningsprotokoll och vattenglas för den som vill. Det är också en bra idé att sätta ett tema för vinprovningen såsom enbart franska, europeiska, argentinska eller amerikanska viner.

  • För att välja rätt vin är det viktigt att tänka på vilken typ av mat som serveras om det är en röd eller vit vinprovning och vilken druva som används.
  • För att förstå vinets karaktär är det viktigt att känna till provningsmetodiken såsom färg-, doft- och smakbeskrivningar.
  • För att ordna en vinprovning behöver man ha 4-6 olika viner, 4-6 glas per person papper och penna eller skriv digitalt, provningsprotokoll, spottkopp och vattenglas för den som vill.
Jättefina vinglas med en tupp som logga

Välja rätt vin

Att välja rätt vin är en viktig del av vinprovningen. Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man väljer vilka viner man ska prova. Här är några tips som kan hjälpa till att välja rätt vin för din vinprovning:

Tema och syfte

Det första steget för att välja rätt vin är att bestämma tema och syfte för din vinprovning. Vill du prova viner från ett specifikt land eller en region? Vill du jämföra olika druvsorter eller vintyper? Det är viktigt att ha ett tydligt tema och syfte för din vinprovning för att kunna välja rätt viner.

Antal viner

När du har bestämt tema och syfte för din vinprovning är nästa steg att bestämma hur många viner du vill prova. Det är viktigt att inte välja för många viner eftersom det kan göra provningen förvirrande och överväldigande. En vanlig rekommendation är att prova mellan fyra och sex viner.

Druvsorter och vintyper

När du har bestämt tema, syfte och antal viner är det dags att välja vilka druvsorter och vintyper du vill prova. Det är viktigt att välja viner som är olika nog att man kan skilja dem åt, men som också passar ihop med temat för din vinprovning. En vanlig rekommendation är att välja viner gjorda av druvsorter som skiljer sig tydligt åt i smak till exempel riesling, sauvignon blanc, gewürztraminer och chardonnay.